Ekspresową pastę zrobisz z puszki fasoli. Sekret to dwa zdrowe dodatki
Szybkie pasty kanapkowe to sposób na zdrowe i pożywne dodatki do pieczywa. Można nimi smarować chleb bez masła i zajadać już bez żadnych dodatków lub zrobić z takiej pasty bazę dla innych składników. Nasza propozycja na dziś to szybka pasta z fasoli z puszki, a sekret to dwa dodatki: przesmażona cebulka i aromatyczne masło orzechowe.
Jak zrobić pastę z fasoli z puszki?
Przepis jest wręcz banalnie prosty, bo wystarczy zmiksować fasolę z masłem orzechowym, a potem dodać do tego przesmażoną na oliwie cebulę. Można powiedzieć, że najbardziej pracochłonna część tego przepisu to krojenie cebuli, ale możesz ją też rozdrobnić w malakserze. Do przygotowania pasty można wykorzystać dowolną cebulę, także czerwoną (ta ostatnia dodatkowo będzie ładnym akcentem kolorystycznym).
Przesmażonej cebuli nie miksujemy z fasolowo-orzechową pastą, ale mieszamy na koniec. Dzięki temu pasta ma przyjemną teksturę. Jeśli chcesz, aby była ona jeszcze bardziej różnorodna, nie miksuj fasoli na gładko i użyj masła orzechowego z kawałkami orzeszków.
Przepis: Pasta z fasoli
Pyszna i prosta pasta kanapkowa.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 188 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka fasoli białej
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła orzechowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie cebuliCebulę drobniutko posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Smaż aż się zeszkli i zacznie lekko rumienić.
- Robienie pastyOdsączoną fasolkę zmiksuj z masłem orzechowym (jeśli pasta jest za gęsta, dodaj odrobinę płynu z zalewy fasoli). Dopraw solą, pieprzem, dodaj przesmażoną cebulę i wymieszaj całość łyżką lub widelcem.
Gotową pastę można dodatkowo skropić dobrą oliwą z oliwek lub olejem tłoczonym na zimno (np. lnianym lub z ostropestu) i posypać dowolną zieleniną (np. szczypiorkiem lub kolendrą).
Do czego wykorzystać pastę z fasoli?
Pasta z fasoli z puszki to przede wszystkim doskonała pasta kanapkowa. Można nią smarować chleb, bułki, ale też grzanki czy tosty. Oprócz tego świetnie sprawdzi się jako dodatek do przekąsek (podobnie jak klasyczny hummus) – nabieraj ją kawałkami chrupiących warzyw (marchewką czy selerem naciowym), chipsami lub krakersami, nakładaj na tortille razem z ulubionymi dodatkami. Pastę z fasoli można też wykorzystać do przygotowania naleśnikowych roladek.